Waarop letten voor je voeding terwijl je borstvoeding geeft?

Terwijl je borstvoeding geeft moet je extra op je voeding letten. Waarom? Omdat wat je eet van invloed is op de kwaliteit en de samenstelling van de moedermelk, die een afspiegeling is van je voedselinname.

Eet goed… voor jezelf én voor je baby!

Je organisme is een ongelofelijke machine! Ze zorgt van nature voor de aanmaak van moedermelk van uitstekende kwaliteit, perfect aangepast aan de voedingsbehoeften van je kindje. Je vermijdt zo ook om uit je reserves te moeten putten.

Verander tijdens de borstvoeding je gewoonten niet en houd je aan een voeding die niet te ver afwijkt van wat je tijdens de zwangerschap gegeten hebt. Het is onnodig de hoeveelheden op te drijven, jezelf verzekeren van een gevarieerde en evenwichtige voeding is meer dan voldoende, zo lang je maar rekening houdt met een bepaalde voedselinname om de groeinoden van je baby veilig te stellen.

Wist je dat de smaak van de moedermelk verandert in functie van wat je eet? Een originele manier dus om je kindje al van in de wieg te laten kennismaken met een gevarieerd smakenpallet! De natuur zit zelfs zo goed in elkaar dat er zogenaamde galactogene voedingswaren en planten bestaan, die met andere woorden de melkproductie bevorderen. Staan op het programma: venkel, komijn, amandelen, …

3 bondgenoten in je wat je eet tijdens de borstvoeding

1. Goede vetzuren

Ze zijn onontbeerlijk voor de correcte ontwikkeling van de hersenen van je kleintje, en ook voor het behoud van het evenwicht in jouw zenuwstelsel en je psychische gezondheid. De aanbreng van essentiële vetzuren, en dan in het bijzonder omega 3-vetzuren, moet je verzekeren door je voeding, aangezien het organisme ze niet zelf kan aanmaken. Je vindt ze in vette vissoorten (tonijn, sardienen, makreel, …) en plantaardige olie, bij voorkeur de pure variant (koolzaadolie, lijnolie, …).

2. Calcium

De toevoer van calcium is van het grootste belang voor de ontwikkeling van het beender- en spiergestel van je baby. Bovendien kan je zo je eigen calciumverlies compenseren, dat je kunt oplopen door de melkproductie. Stel je daarvoor als doel om 4 zuivelproducten per dag te eten of drinken (melk, yoghurt, kwark, kaas, …). Denk ook aan mineraalwater dat rijk is aan calcium (minimum 150 mg/l) en aan de plantaardige bronnen van calcium: spinazie, broccoli, linzen, amandelen, …

3. IJzer

Om dipjes te vermijden en je reserves weer op te bouwen na de bevalling is het een goed idee in te zetten op rood vlees, vis en peulvruchten, die een bron van ijzer zijn.

Andere goede raad om in het achterhoofd te houden

Verzeker je er ook van dat je genoeg drinkt, simpelweg omdat de moedermelk die je aanmaakt voor ongeveer 75% uit water bestaat! Je moet dus regelmatig drinken tussen de maaltijden door, met als streefdoel ten minste 2 liter per dag: water, kruidenthee, soep, …

Ten strengste verboden? Dezelfde dingen als tijdens de zwangerschap: alcoholhoudende dranken en tabak, want zowel alcohol als nicotine kunnen opduiken in de moedermelk.

Let goed op welke medicijnen je neemt, want sommige worden overgedragen naar de moedermelk. Raadpleeg altijd eerst je dokter, vroedvrouw of apotheker.

Bronnen (Franstalig):

PNNS: Voedingsgids voor de zwangerschap, Uitgave 2015
http://www.mpedia.fr/
http://naitreetgrandir.com
Borstvoeding: van de geboorte tot het spenen, Marie Thirion