Een typemenu voor je baby van 4 tot 6 maanden

Tussen 4 en 6 maanden moet melk de basis blijven van het voedingspatroon van je baby. Deze fase is onontbeerlijk, want ze is meestal het vertrekpunt voor het begin van de voedseldiversificatie. Dan kan je beginnen je kindje de allereerste vaste voeding te geven in pureevorm. In dit avontuur leert je kindje nieuwe smaken kennen om zo de smaakpapillen helemaal op punt te stellen.

Hoe plan je de verschillende maaltijden van je kindje in de dag in? Tussen 4 en 6 maanden zal je kindje ongeveer 4 “eetmomenten” per dag hebben. Het is inderdaad nog een beetje te vroeg om op die leeftijd al over “maaltijden” te spreken. Om je te helpen je daar iets bij voor te stellen, vind je hieronder een typemenu.

Ontbijt

  • Moedermelk tot verzadiging en op vraag

Middageten

  • Moedermelk
  • Groentepuree zelf gekookt of gestoomd en gemixt, zonder toegevoegd zout of vetten (boontjes, courgette, wortel, preiwit, pompoen, broccoli, enz.) OF een potje groentepuree van ongeveer 130 g.
    Begin met een paar lepeltjes puree en vergroot de hoeveelheden stapsgewijs tot je ongeveer aan 130 g zit. Voer nieuwe groenten één voor één in zodat je baby de kans heeft zich aan elke nieuwe smaak aan te passen.

Vieruurtje

Twee weken nadat je begonnen bent me het geven van groenten:

  • Moedermelk
  • Fruitpuree kook en mix zelf fruit, goed rijp en zonder suiker toe te voegen (appel, banaan, peer, perzik, abrikoos, bosbessen, enz.) OF geef een potje fruitpuree van ongeveer 130 g.
    Begin de eerste dag met een paar lepeltjes en vergroot de hoeveelheden stapsgewijs en laat je leiden door je kindje.

Avondeten

  • Moedermelk op vraag

Uiteraard kan je dit typemenu aanpassen naargelang de noden van je kindje en de vorderingen in de voedingsdiversificatie. Elk kind is anders, dus respecteer het ritme van het jouwe, en dring niet aan wanneer het geen honger meer heeft of gespannen wordt. Geef de voorkeur aan een zachte overgang naar onafhankelijkheid op het gebied van voeding!

Bronnen (anderstalig):

PNNS: Voedingsgids kinderen en adolescenten voor alle ouders, Uitgave 2010

Mpedia, Typemenu’s: 4 tot 6 maanden: http://www.mpedia.fr/186-menus-types-mois.html Laurence Pernoud, Ik voed mijn kind op, Editie 2016

Fewtrell, M. Bronsky, J. Campoy, C., et al., Aanvullende voeding: Verhandeling van de Europese Vereniging voor pediatrische gastro-enterologie, hepatologie en voedingsleer. (ESPGHAN) Comité van voedingsleer. Tijdschrift voor pediatrische gastro-enterologie en voedingsleer, 2017