Ongemakken bij de spijsvertering: welke oplossingen zijn er voor je baby?

Je baby weent vaak, misschien zelfs te vaak… je kleintje wringt zich in allerlei bochten en lijkt last te hebben van gassen, krampen en geeft soms wat melk terug… Ongemakken bij de spijsvertering komen heel vaak voor bij baby’s en als ouder bloedt je hart als je ze zo ziet afzien. Welke oplossingen zijn er om de pijn tot een minimum te herleiden?

De voornaamste oorzaak van oprispingen en krampen bij zuigelingen

Tijdens de eerste zes levensmaanden heeft je baby vaak last van oprispingen. De melk komt terug naar boven vlak nadat je de borst of de fles hebt gegeven, en dat kan meerdere keren per dag gebeuren. Je baby kan ook last hebben van krampjes en is dan ontroostbaar. Die doen zich voor vanaf de eerste maand en verdwijnen weer na de 3e maand, hoewel dat voor ieder kind anders kan zijn.

Het spijsverteringssysteem is nog niet volgroeid, en dat is meteen de belangrijkste oorzaak. Die oprispingen zijn blijkbaar onvermijdelijk, aangezien de sluitspier tussen de maag en de slokdarm nog niet genoeg kracht heeft. Het is ook van invloed hoe vloeibaar het eten van de baby is, en lang plat liggen maakt het probleem erger. Deze onvolgroeidheid is ook de schuldige van opgezette buikjes en gassen.

Onze raad om deze ongemakken te vermijden!

Hoe kan je de oprispingen van je kindje zo veel mogelijk vermijden?

  • Hoe meer lucht je kindje inslikt tijdens het eten, hoe meer kans op oprispingen. Zorg er dus voor dat het gaatje van de speen aangepast is aan de leeftijd van je baby, en houd de fles in de juiste hoek zodat er niet te veel lucht in zit.
  • Luister naar de tekenen van verzadiging van je kindje, en dring niet aan tot de melk allemaal op is of de fles leeg. Je hoeft je geen zorgen te maken, baby’s eten altijd genoeg om hun honger te stillen!
  • Om te vermijden dat het drinken te snel gaat, kan je pauzes inlassen tijdens de borstvoeding of terwijl je de fles geeft. Zet je kindje rechtop zodat het makkelijker een boertje kan laten.
  • Vermijd luiers en kledingstukken die te strak rond het buikje zitten.
  • Leg je kindje niet meteen neer nadat het gegeten heeft, wacht ten minste 30 minuten.

Hoe kan je krampjes verzachten?

  • Je kunt het buikje van je kindje masseren door kleine cirkelvormige bewegingen te maken of de beentjes op en neer te bewegen.
  • Wieg je baby zacht heen en weer of maak een wandeling met de kinderwagen. Voor sommige baby’s zorgen die bewegingen voor verlichting.
  • Probeer eens of je kindje gebaat is bij een ontspannend badje.

In geval van twijfel, als de slaap van je kindje erdoor verstoord wordt of als er niet genoeg gewichtstoename is, vraag dan raad aan je vroedvrouw of kinderarts.

Bron (Franstalig): Mpedia, 2017