Voedingsdiversificatie in 5 stappen

Wanneer het moment gekomen is om variatie te brengen in de voeding van je kindje, stel je je waarschijnlijk heel wat vragen over welke voedingsmiddelen de voorkeur moeten krijgen in dit proces. Volg onze raad hieronder om het noorden niet kwijt te raken.

Zuigelingenmelk, onmisbaar in het dieet

Zuigelingenmelk of moedermelk is de basis van het voedingspatroon van je kindje. Op 4 maanden heeft het nood aan 500 ml/dag, en dit minstens tot het 3 jaar wordt. Naast deze basis begin je nu ook met vaste voeding, één soort per keer, vanaf het begin van de diversificatie.

Groen licht voor fruit en groenten

De eerste vaste voeding die je aan je kindje geeft zijn groenten. Kies eerst voor zachte soorten die niet vezelig zijn: wortelen, boontjes, courgettes, spinazie, preiwit, … Zorg ervoor dat je ze steeds schilt en de vezelige delen wegsnijdt. Voeg de groenten toe bij het middagmaal, liefst gestoomd zonder zout toe te voegen, en in een gladde puree. Kleine stukjes kan je mondjesmaat beginnen geven vanaf ongeveer 10 maanden, naargelang het doorkomen van de tandjes en de voorkeur van je kindje. Je kunt langzaamaan ook alle soorten groenten beginnen toe te voegen aan het dieet.

Een tweetal weken nadat je voor het eerst groenten hebt gegeven, is het de beurt aan het fruit! Dat komt op de tweede plaats omdat je anders het risico loopt dat je ukje een voorkeur ontwikkelt voor de zoete smaak van fruit, en de groenten uit de gratie raken. Geef groenten bij het middageten en voeg fruit toe voor het vieruurtje. Alle soorten fruit zijn prima, als het maar goed rijp is, in het begin gekookt en gemixt, zonder suiker toe te voegen: appel, peer, banaan, kweepeer, abrikoos, perzik, pruim; laat je leiden door de seizoenen!

Zetmeel voor een lekker vol buikje

Vanaf 6 maanden kan je een kleine hoeveelheid babygranen toevoegen aan de zuigelingenmelk of aan een groentesoepje. Een goed idee voor “kleine etertjes”, die zo energie binnenkrijgen zonder veel meer volume te moeten eten.

Wat brood en andere granenproducten betreft (kleine pastasoorten, griesmeel, rijst), die kan je vanaf 6 maanden beginnen geven, rekening houdend met hun glutengehalte.

Vlees, vis, eieren: ijzer zonder grenzen!

Je mag je kindje elke soort vlees geven, behalve charcuterie (met uitzondering van gekookte ham), en alle soorten vis. Eieren (zowel eiwit als dooier) maken ook deel uit van het voedingsschema van je kindje, en die moeten hardgekookt zijn. Vanaf 6 maanden kan je eieren gemixt toevoegen.
Je kindje zal steeds meer gaan eten, en dat hangt samen met de groei. Eén element van de groep vlees/vis/ei per dag is voldoende.
Vanaf 6 maanden mag je ongeveer 10 g vlees of vis per dag geven (2 koffielepeltjes), of een kwart van een hardgekookt ei, daarna 20 g (4 koffielepeltjes) op 8 maanden of een derde van een hardgekookt ei, en 30 g (6 koffielepeltjes) of een half hardgekookt ei op 12 maanden.

Zuivelproducten voor kleine maar stevige botten

Vanaf 6 maanden, en steeds als aanvulling op de moeder- of zuigelingenmelk, kan je zuivelproducten beginnen toevoegen (bij voorkeur de versie voor baby’s): yoghurt, kwark of zelfs een beetje kaas, maar steeds met de minimumhoeveelheid van 500 ml zuigelingenmelk per dag.

Je kleintje zal waarschijnlijk met volle teugen genieten van wat je met veel liefde op tafel tovert. Als het enthousiasme slechts matig is, laat je dan van je meest geduldige kant zien en heb oor voor zijn voorkeuren en zijn eetlust!

Bronnen (anderstalig):

  • Fewtrell, M. Bronsky, J. Campoy, C., et al., Aanvullende voeding: Verhandeling van de Europese Vereniging voor pediatrische gastro-enterologie, hepatologie en voedingsleer. (ESPGHAN) Comité van voedingsleer. Tijdschrift voor pediatrische gastro-enterologie en voedingsleer, 2017
  • WGO, Richtlijnen voor aanvullende voeding bij kinderen die borstvoeding krijgen, 2003
  • Patrick Tounian, Françoise Sarrio, Voeding van het kind, van 0 tot 3 jaar, Editie Elsevier Masson, 2011
  • PNNS, Richtpunten voor het introduceren van voeding bij kinderen van 0 tot 3 jaar
  • Mpedia, Het ontdekken van nieuwe smaken van 4 tot 6 maanden, 2017: http://www.mpedia.fr/142-diversification-alimentaire-mois.html