De juiste hoeveelheid zuigelingenmelk voor je kindje

Drinkt mijn baby genoeg zuigelingenmelk? Het is een vraag die veel ouders zich stellen. Babybio helpt je je weg te vinden in de hoeveelheden die je je kleintje moet aanbieden.

Hoe kan je de hoeveelheden controleren als je borstvoeding geeft?

De aard van de moedermelk verandert gedurende de voeding. De productie en samenstelling passen zich ook aan van dag tot dag in functie van het verbruik van je baby en van de voedingsbehoeften. Het is niet overdreven om te zeggen dat dat pure magie is!

Maak er vanaf de geboorte een gewoonte van borstvoeding te geven op vraag zonder het aantal voedingen aan banden te leggen. Dat is de beste manier om ervoor te zorgen dat je kindje alles binnenkrijgt waar het nood aan heeft en te vermijden dat het honger heeft. Beetje bij beetje leert je kindje zichzelf kennen en begint met meer regelmaat grotere hoeveelheden te drinken.

Als je borstvoeding geeft, ken je niet precies de hoeveelheid melk die je baby gedronken heeft. Maar je kunt wel rekening houden met het aantal luiers die je per dag moet verschonen: 4 keer per dag is een teken dat je kindje genoeg drinkt. En het allerbelangrijkste: je kindje zal altijd eten naargelang de honger die het voelt.

Welke hoeveelheden moet ik geven bij flessenvoeding?

De hoeveelheden zuigelingenmelk die je je kindje moet geven veranderen naargelang de leeftijd. Beetje bij beetje wordt de hoeveelheid zuigelingenmelk groter en de hoeveelheid flessen per dag minder. De richthoeveelheden per dag, afhankelijk van eetlust en gewicht, zijn de volgende:

  • Van 6 tot 12 maanden: 3 flessen van 210 ml, naast de gediversifieerde voeding
  • Vanaf 12 maanden en tot 3 jaar: ongeveer 500 ml zuigelingenmelk per dag, ermee rekening houdend dat die af en toe aangevuld kan worden met zuivelproducten (yoghurt, kwark, kaas, …)

Je kunt ook een heel simpele regel voor ogen houden, de regel van Appert: aan te bieden dagelijkse hoeveelheid = (gewicht van je baby in gram/10) + 250 ml.

Ieder kindje is uniek en je dokter kan je altijd raad geven om de hoeveelheden zuigelingenmelk zo goed mogelijk aan te passen. Je kindje is al in staat om voor zichzelf te zorgen door te eten in functie van de noden op dat moment: als je baby op een dag de helft van de zuigfles overlaat, komt er de dag daarna wel vraag om wat extra. Laat je leiden door je kindje!

Bronnen (Franstalig):

Mpedia.fr
Franse Vereniging voor ambulante pediatrie. Afpa.fr
A.Bocquet, Zuigelingenmelk, verschillen in samenstelling en aanvoer, De pediater 2007
O.Mouterde, De keuze van kunstmatige melk, Geneeskunde & Kindertijd 2010