Wanneer begin ik best met de voedingsdifferentiatie?

De voedingsdifferentiatie is een sleutelfase in de ontwikkeling van je baby. Vanaf dit moment kan je kindje nieuwe smaken en texturen ontdekken en zo stap voor stap maaltijden beginnen eten die lijken op die van volwassenen.

Baby’s zijn klaar wanneer ze zo ver zijn: ieder ritme is anders!

Moedermelk is het ideale voedingsmiddel tot 6 maanden en is dan ook voldoende om in alle voedingsnoden van je kindje te voorzien. Vanaf 6 maanden, en soms zelfs tegen het eind van de 4e maand, ontwikkelt het spijsverteringssysteem steeds meer, waardoor je kindje aan dit nieuwe avontuur kan beginnen, uiteraard met jouw hulp!

Waarom dat verschil tussen 4 en 6 maanden om ermee te beginnen? Omdat dat verschilt bij elke baby. Je kinderarts kan je helpen wat dit betreft, en je kunt vertrouwen op de verschillende tekenen die je kindje kan geven om aan te tonen dat het klaar is:

  • alleen rechtzitten voor een zekere tijd
  • voorwerpen naar de mond brengen
  • interesse voor wat jullie eten; zelfs proberen om eten te pakken te krijgen
  • kauwbewegingen maken
  • een zekere vermoeidheid vertonen wat de zuigfles betreft

Bereid je baby zonder dwang voor…

Om deze voedingdifferentiatie makkelijker te maken sta je je engeltje terzijde voor deze gedeelde momenten van gezelligheid, zodat het zich die op een positieve manier kan eigen maken. Geef de nieuwe voedingsmiddelen op progressieve wijze en voeg slechts één nieuwigheid per keer toe, zodat de vertering en aanvaarding van de nieuwe smaken en texturen zo vlot mogelijk verloopt.

Weigert je baby wat je op tafel zet? Laat een paar dagen voorbijgaan alvorens het opnieuw te proberen. Het kan zijn dat je tot 10 keer toe moet proberen. In alle geval zal je kindje steeds eten naargelang de honger die het heeft, dus je kan helemaal gerust zijn.

Iedere baby is uniek, en dus zijn ook de reacties noodzakelijk verschillend. Als je hartendief tijd nodig heeft om zich aan te passen, verlies dan je geduld niet, en alles komt goed! Op 6 maanden is het niet simpel om zo veel veranderingen te moeten incasseren…

Eén ding is zeker, wat de reactie van je kindje ook is —een mondje dat wagenwijd opengaat bij elk hapje, of integendeel opeengeperste lipjes wanneer de lepel in aantocht is—, dat kleine snoetje zal voor altijd in je geheugen gegrift staan.

Vraag je je af welke voedingsmiddelen de voorkeur moeten krijgen bij het begin van de voedingsdiversificatie? Lees ons artikel “Breng in vijf stappen variatie in de voeding” [verwijzing naar het artikel].

Als er iets is dat je dwarszit in verband met deze essentiële fase voor je baby… praat er dan over met je arts.

Bronnen (anderstalig):

  • Chouraqui JP, Dupont C, Bocquet A, Bresson JL, Briend A, Darmaun D, Frelut ML, Ghisolfi J, Girardet JP, Goulet O, Putet G, Rieu D, Rigo J, Turck D, Vidailhet M. en Voedingscommissie van de Franse vereniging van pediatrie, Voeding tijdens de eerste levensmaanden en het voorkomen van allergieën, Archieven van pediatrie, 2008
  • Fewtrell, M. Bronsky, J. Campoy, C., et al., Aanvullende voeding: Verhandeling van de Europese Vereniging voor pediatrische gastro-enterologie, hepatologie en voedingsleer. (ESPGHAN) Comité van voedingsleer. Tijdschrift voor pediatrische gastro-enterologie en voedingsleer, 2017
  • WGO, Richtlijnen voor aanvullende voeding bij kinderen die borstvoeding krijgen, 2003
  • Patrick Tounian, Françoise Sarrio, Voeding van het kind, van 0 tot 3 jaar, Editie Elsevier Masson, 2011