De evolutie van texturen tijdens de diversificatie

De voedingsdiversificatie is een ongelofelijke ontdekking voor je kindje. De verbazing is groot over de verscheidenheid aan smaken van de verschillende voedingsmiddelen, maar ook over het grote aantal mogelijke texturen! De texturen van wat je je kleintje voorzet moet beetje bij beetje evolueren naargelang van de behoeften en het ritme van je baby.

Een evolutie in 4 stappen

1. Bij het prille begin van de voedingsdiversificatie (4 tot 6 maanden) zet je je baby gladde texturen voor, door het eten te mixen zodat je kindje alleen maar moet slikken.

2. Rond 8 maanden kan je beginnen met het geven van korrelige texturen. Hoe doe je dat? Geef fijngemalen eten of laat de puree een beetje dikker. Een ander trucje is om fijn griesmeel toe te voegen aan de puree. Aangezien iedere baby anders is, kan de gewenning aan deze veranderingen sneller of minder snel zijn bij het aanpassen van de slikbeweging aan deze nieuwe consistentie.

3. Rond 9 maanden is je kindje klaar om kennis te maken met puree die je met een vork geplet hebt. En al naargelang het vermogen om te kauwen en slikken kan je kleine zachte stukjes eten beginnen toevoegen, zoals goed gekookte kleine soorten pasta.

4. Eén jaar al! Dat is het moment om te beginnen met echte stukjes: kleine brokjes vlees, groenten ook in geraspte versie, en, waarom niet, kleine blokjes kaas…

Met de vingertjes eten, een stapje verder op de weg naar zelfstandigheid

Vanaf het moment dat je kindje begint met het eten van echte stukjes, zal het instinctief met de vingertjes willen eten. Dit contact met de handjes is een ware ontdekking. Wist je trouwens dat met de vingers eten een echte mode is, bekend onder de naam “finger food”, maar dat je zo ook je kindje kan helpen om een beetje zelfstandiger te worden? Laat het dus volop experimenteren, ook al komt er wat geklieder aan te pas (zonder te overdrijven, natuurlijk), dit is de beste manier om te helpen in de groei, en zo leren baby’s om hun plan te trekken! Blijf attent, wees bereid het ritme van je kindje te volgen en twijfel niet om een stapje terug te zetten wanneer dat nodig is.

Een trucje om je baby te helpen bij het nemen van deze mijlpaal?

Maak hetzelfde gerecht klaar voor het hele gezin, maar vergeet niet geen zout toe te voegen. Schep een kleine portie op, aangepast aan de leeftijd van je kindje, fijngesneden of geplet, en toon je kindje dat iedereen hetzelfde gaat eten. Dat vindt je baby natuurlijk fantastisch, en zo kunnen jullie waardevolle momenten als gezin samen aan tafel doorbrengen. Gezelligheid en nabootsing worden zo de beste bondgenoten bij het opwekken van de nieuwsgierigheid naar nieuwe smaken van je kleintje!

Bronnen (anderstalig):

  • Fewtrell, M. Bronsky, J. Campoy, C., et al., Aanvullende voeding: Verhandeling van de Europese Vereniging voor pediatrische gastro-enterologie, hepatologie en voedingsleer. (ESPGHAN) Comité van voedingsleer. Tijdschrift voor pediatrische gastro-enterologie en voedingsleer, 2017
  • WGO, Richtlijnen voor aanvullende voeding bij kinderen die borstvoeding krijgen, 2003
  • PNNS: Voedingsgids kinderen en adolescenten voor alle ouders, Uitgave 2015eeeee