Een goed bereide en bewaarde zuigfles: verzadigde baby gegarandeerd!

Wil je graag weten wat de beste manier is om de zuigflessen van je kindje te bereiden en bewaren? Hieronder vind je een paar goede gewoonten die ervoor zullen zorgen dat je kindje met volle teugen kan genieten van dit bevoorrechte moment.

Bereiding van de zuigfles in 6 stappen

  1. Was je handen en werk op een proper aanrecht.
  2. Vul de fles met de benodigde hoeveelheid water, afhankelijk van de leeftijd van je kindje en de aanwijzingen op de verpakking. Kies voor licht gemineraliseerd water, met de vermelding “geschikt voor het bereiden van zuigelingenvoeding” of het kenmerkende logo.
  3. Verwarm de zuigfles, afhankelijk van je eigen gewoonten in een flessenwarmer of au bain-marie, met water van maximum 40ºC. Het gebruik van de microgolfoven is niet aangewezen omdat die niet gelijkmatig verwarmt, wat tot verbrandingsgevaar kan leiden. Ter informatie: je mag de fles terug laten afkoelen tot kamertemperatuur.
  4. Voeg de benodigde hoeveelheid poeder toe met behulp van het bijgeleverde maatschepje. Strijk het poeder op het schepje af met behulp van de boord van de doos of een proper mes. Reken één maatschepje per 30 ml water.
  5. Schroef de speen op de fles en zet de dop erop en meng de inhoud van de zuigfles door deze tussen je handen te rollen tot het poeder volledig is opgelost.
  6. Controleer de temperatuur voordat je de fles aan je kindje geeft door een paar druppels op de binnenkant van je pols te laten vallen. De temperatuur van de zuigfles zou niet hoger mogen zijn dan 37ºC, dezelfde als die van moedermelk.

Ben je van plan een uitje te maken met je kleintje? Maak het water voor de fles tevoren klaar en voeg op het laatste moment het poeder toe dat je op voorhand hebt afgemeten en apart hebt meegenomen, bijvoorbeeld in een doseerdoosje.

Goed weten hoe je de zuigfles moet bewaren

Maak de fles van je kindje altijd pas klaar net voordat je die gaat geven.

Eenmaal klaar moet de inhoud van een zuigfles op kamertemperatuur gedronken worden tijdens het volgende uur. Als je kindje de fles niet leegdrinkt, gooi de rest dan zonder te twijfelen weg. Als de fles opnieuw opgewarmd is geweest, is het beter die niet langer dan 30 minuten te bewaren, zodat microben geen vrij spel kunnen krijgen.

Voor wat de doos melkpoeder betreft, is het niet nodig die in de koelkast te bewaren, maar wel om ze te gebruiken binnen de maand nadat je ze geopend hebt. Een trucje: schrijf de datum waarop je de doos opent erop.

Als je een fles vloeibare zuigelingenmelk opent, moet je die daarna in de koelkast bewaren (op + 6ºC maximum) en opgebruiken binnen de 48 uur.

Zorg ervoor dat je de fles zorgvuldig schoonmaakt

Als je kindje voldaan is, spoel de fles dan snel uit!

Daarna kan je de fles volledig uitwassen:

  • Haal de fles helemaal uit elkaar.
  • Was ze uit met warm water, afwasmiddel en een flessenborstel.
  • Laat omgekeerd opdrogen.

Je kunt ook alle elementen van de zuigfles rechtstreeks in de vaatwasser plaatsen.

En tot slot nog een heel praktisch trucje: voorzie 2 tot 4 flessen zodat je er genoeg hebt om onderling af te wisselen.

Bronnen (Franstalig):

ANSES, “De zuigfles: hoe klaarmaken en bewaren?”, bijgewerkt op 14/06/2016

Mpedia, http://www.mpedia.fr/239-preparer-biberon.html?r=200