Baby leert helemaal zelf te eten

Uiteraard doet de voedingsdiversificatie een beroep op de autonomie van je kindje. De tijd en het leerproces zullen helpen bij de vordering op het gebied van motoriek en coördinatie. Ook hier geldt: ieder kind heeft zijn eigen ritme!

Imitatie als spil van het leerproces

Hou voor ogen dat je zelf het beste voorbeeld bent voor je baby. Als je samen met je kindje eet, kan dat daar gebruik van maken om je te observeren en zal het je willen nadoen om net zoals de groten te zijn!

Tussen 8 en 12 maanden: het prille begin van de autonomie

Eten wakkert de nieuwsgierigheid van je kindje aan. Het zal proberen te eten met zijn vingertjes. Die nood om alles te betasten is volledig normaal voor baby’s.

Geef je kindje een lepeltje terwijl je hem of haar te eten geeft, zo kan je baby eraan wennen dat helemaal zelf te gebruiken. Om een lepeltje helemaal zelf te vullen en naar de mond te brengen zonder te morsen is heel wat behendigheid nodig. Dat vereist dus een zekere coördinatie tussen het oog en de hand, en dat is in het begin een hele opdracht voor je kleintje!

Bij de eerste pogingen zal het lepeltje hoogstwaarschijnlijk leeg ter bestemming aankomen, en een groot deel van de inhoud ligt tegen dan op de grond, waardoor jij na het eten wat meer opruimwerk hebt. Dat zijn de regels van dit spel!

Om je kindje te helpen bij dit leerproces is het een goed idee aangepast servies te gebruiken: een bordje met opstaande rand en een lepeltje met een gemakkelijk vast te houden steel.

Vanaf 12 maanden: steeds zelfstandiger

Je kindje kan leren om alleen te drinken uit een aangepaste beker die slechts een klein beetje gevuld is. Met steeds meer zelfvertrouwen leert je baby stap voor stap om alleen uit zijn of haar bordje te eten, maar steeds met jouw aanwezigheid aan de zijlijn voor het geval er moeilijkheden opduiken.

Een trucje om het leerproces te verbeteren? Zorg dat je kindje op speelse wijze kan oefenen met alle onderdelen van een speelgoedservies. Het beste van dit idee is dat er voor jou geen extra opruimwerk van komt!

Rond 2 jaar: je kindje bevestigt zijn of haar onafhankelijkheid

Je kindje wordt groot! Het gebruikt een vork om stukjes eten op te prikken en een mes om die te verschuiven, maar om te leren snijden is nog wat meer handigheid nodig.

Een superidee is om het te laten oefenen met een mesje en wat boetseerklei.

Op 3 jaar kan je kindje zelfstandig eten

Opdracht vervuld! Je kindje is onafhankelijk, zelfs al heeft het nog iets meer handigheid nodig om een mes te gebruiken, en een beetje supervisie voor de veiligheid. Moedig het aan in dit leerproces: laat je kindje zelf rechtstreeks het eten op zijn bord scheppen met het serveerbestek, zelf water inschenken en chocoladepoeder in de kom melk doen.

Geef je kindje de kans om te oefenen, dat is de beste manier om te leren, zelfs als dat voor kleine huishoudelijke ongemakken zorgt. Denk er vooral aan om je kleintje aan te moedigen en te feliciteren! Uitroepen als “Eet fatsoenlijk”, “Let op”, “Stop daarmee, je smeert jezelf helemaal vol” zijn soms onvermijdelijk, maar denk aan de positieve kant: als er van 7 scheppen 3 ter bestemming geraken, is dat helemaal niet slecht voor een beginneling!

Bronnen (anderstalig):

Fewtrell, M. Bronsky, J. Campoy, C., et al., Aanvullende voeding: Verhandeling van de Europese Vereniging voor pediatrische gastro-enterologie, hepatologie en voedingsleer. (ESPGHAN) Comité van voedingsleer. Tijdschrift voor pediatrische gastro-enterologie en voedingsleer, 2017
Geboren worden en groeien: http://naitreetgrandir.com
Mpedia : http://www.mpedia.fr